Social return

Facilicom biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans, en realiseert steeds vaker ook namens opdrachtgevers social return. Dat wil zeggen dat een percentage van de medewerkers binnen zo'n contract bestaat uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Facilicom en de Facilicom-medewerkers zijn nadrukkelijk betrokken bij de werving, training en de begeleiding van deze medewerkers. Daar waar mogelijkheden zijn, wordt actief gekeken of juist uit deze groep nieuwe medewerkers kunnen worden aangetrokken. 

Bij Trigion bestaat inmiddels 5,6 procent van het medewerkers­bestand uit mensen met een zwakkere positie op de arbeidsmarkt, bij Prorest gaat het om 9,6 procent van het totale personeelsbestand, bij Axxicom Thuishulp wordt 10,9 procent van het totaal aantal verloonde uren ingevuld volgens social return. 

Om social return inzichtelijk te maken en te stimuleren is Trigion Nederland al sinds 2013 gecertificeerd op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO), niveau 1. Het beveiligingsbedrijf heeft meegewerkt aan het opzetten van de PSO en blijft betrokken bij de verdere ontwikkeling. Prorest en Axxicom zijn in 2014 gecertificeerd op het hoogste niveau van de PSO, niveau 3. GOM heeft in 2015 niveau 1 gehaald.

Een aantal voorbeelden van social return. Gom werkt bij Diergaarde Blijdorp samen met Magis010 met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als mede-ondertekenaar van het Haags Sociaal Akkoord heeft Trigion garanties afgegeven voor minimaal tien banen. Bij verschillende gemeenten helpt Trigion mensen aan het werk in het kader van de Participatiewet. Bij het UWV zet Facilicom Solutions nu in 15,8 procent van de werkbare uren medewerkers in met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Breijer heeft geparticipeerd in een onderzoek naar het toepassen van social return in de bouw. Bij de gemeente Rotterdam gebruikt Breijer 5 procent van de totale aanneemsom voor SROI. Incluzio heeft ruim zeshonderd mensen met een beperking aan het werk bij Magis en heeft zo'n 1.500 leerwerkplekken beschikbaar voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Facilicom Solutions heeft in co-creatie met Facility Management een whitepaper gepubliceerd over ‘Sociaal ondernemen binnen facilitair management’.